HVT Lezing: familie De Meijer en haar activiteiten in de scheepvaart 1842 - 1980

11-10-2018

Uit het verleden van de familie De Meijer en haar activiteiten in de scheepvaart 1842 - 1980,
door Dr. Paul de Meijer

donderdag 11 oktober 2018, hotel l ‘Escaut, Scheldekade 65, Terneuzen.
Aanvang 20.00 u


Het bestuur is erg blij u weer eens een lezing te kunnen bieden uit de jonge maritieme geschiedenis van Terneuzen. Te gast zijn deze avond de heren Paul de Meijer en Tom de Meijer. Paul de Meijer zal in zijn voordracht vertellen hoe in drie fasen de basis werd gelegd van het familiebedrijf August de Meijer Zonen’s. Dit alles ondersteund met authentiek beeldmateriaal uit de collectie van Tom de Meijer.
In 1829 vestigt Joannes Baptist de Meijer uit Sas van Gent zich in Terneuzen. Daar ging hij, kort na de opening van het kanaal van Gent naar Terneuzen, schippers bijstaan vanuit de herberg ‘Het Schippers Huis’. De activiteiten van de familie De Meijer als scheepsmakelaar en scheepsagent verliepen in drie fasen, waarvan de eerste in 1858 eindigde met het vroege overlijden van Franciscus de Meijer, aan een infectie die hij aan boord van een Engelse schoener had opgelopen.

De tweede fase begint wanneer zijn zoon August zich in 1879 vestigt als scheepsmakelaar en cargadoor en daarmee het bedrijf van zijn vader herneemt. Hij bouwt een succesvol bedrijf op aan de Westkolkstraat, waardoor zijn naam een begrip wordt in de Terneuzense haven. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 stopt hij noodgedwongen zijn activiteiten vanwege de afsluiting van de Westerschelde, waarna zijn zoons François en Henri in 1916 een nieuw begin maken, dat leidt tot de derde fase: de in 1921 opgerichte N.V. Aug. de Meijer Zonen’s Expeditie- en Agentuur Maatschappij.

De voordracht van Paul is geen bedrijfsgeschiedenis, maar de nadruk ligt op de bijdrage van individuele familieleden aan de ontwikkeling van het bedrijf. Tom zal de avond besluiten met enkele anekdotes over belangrijke momenten in de geschiedenis van het bedrijf van zijn voorouders.

Bewerken

Uitnodiging Lezing Paul de Meijer