Onthulling standbeeld Kaatje van der Decken en afscheid van Willy de Meijer

als kapitein Van der Decken, ambassadeur van de Heemkundige Vereniging Terneuzen.

Zaterdag 13 oktober 2018. Aanvang 15.00 uur.
Museumeetcafé De Vliegende Hollander, Tuinpad, Oud-Terneuzen.

Iedereen heeft het steeds maar over Willem van der Decken, alias de Vliegende Hollander, maar niemand lijkt aandacht te hebben voor het lot van zijn vrouw Kaatje, die alleen met een kleine in het 17de eeuwse Terneuzen achterbleef.

De hoogste tijd dus om daar verandering in te brengen. Daarom onthult de familie Harte op zaterdag 13 oktober a.s. een standbeeld voor haar bij Museumeetcafé De Vliegende Hollander in Oud-Terneuzen.

Eigenlijk is het een eerbetoon aan al die Terneuzense vrouwen die hun man, die is gaan varen, moeten missen. De onthulling wordt gedaan door Willy de Meijer. Willy speelde jarenlang bij talloze gelegenheden kapitein Willem van der Decken en was ambassadeur van de Heemkundige Vereniging, maar maakte enige tijd geleden bekend daarmee te stoppen. Voor deze gelegenheid hult hij zich nog één keer in zijn kostuum en zo nemen we geheel in stijl afscheid van hem als de Vliegende Hollander.

 

Een standbeeld voor Kaatje van der Decken

Het verhaal over Willem van der Decken, alias De Vliegende Hollander, die gedoemd was eeuwig Kaap de Goede Hoop te moeten ronden is wereld beroemd geworden, maar bij het lot van zijn vrouw Kaatje is tot nu toe zelden stilgestaan. Zo gaat dat wel vaker in de geschiedenis. Alle aandacht gaat uit naar de kapitein, generaal of president, maar niet naar de vrouw die erachter staat en die eigenlijk het grootste offer voor alle roem moet brengen en er thuis alleen voorstaat. Daar mag best verandering in gebracht worden, dus is het de hoogste tijd voor een eerbetoon aan Kaatje van der Decken, de vrouw van Willem.

De Axelse beeldhouwster Ina Marcus portretteerde haar in brons, deemoedig wachtend in de Terneuzense binnenstad op haar man die maar niet terugkeert van zijn reis naar de Oost. Misschien mag wel gezegd worden dat Kaatje symbool staat voor alle vrouwen die hun man, die is gaan varen, moeten missen.

 

Het verhaal

In 1839 brengt de Engelse schrijver Frederick Marryat zijn boek The Phantom Ship uit, waarin hij vertelt over de Terneuzense VOC kapitein Willem van der Decken, die gedoemd is eeuwig de zeeën te bevaren. Hij vertelt tevens over het lot van Catharina (Kaatje) van der Decken. Zij blijft alleen met hun zoon achter in Terneuzen en moet van armoe zelfs verhuizen naar de rand van de vesting, want van haar man Willem komt er geen geld meer binnen. Uiteindelijk moet ze met lede ogen aanzien dat hun zoon als hij volwassen is ook de zee opgaat, op zoek naar zijn vader.

 

De totstandkoming

Museumeetcafé De Vliegende Hollander organiseerde de afgelopen jaren al een aantal keren activiteiten waarin het lot van Kaatje centraal stond en zocht eigenlijk naar een zichtbaar en structureel eerbetoon. Het idee van een standbeeld werd geboren, maar werd pas echt concreet nadat de Axelse beeldhouwster Ina Marcus enthousiast werd en aanbood het beeld te ontwerpen. Met bijdragen van een aantal sponsoren is het beeld uiteindelijk gerealiseerd.